JAK SPRÁVNĚ ZVOLIT VHODNOU OBUV

Boty tvoří nedílnou součást outfitů jak u mužů, tak u žen. U někoho podtrhují samotnou osobnost svého “nositele či nositelky“. 

Boty tvoří nedílnou součást outfitů jak u mužů, tak u žen. U někoho podtrhují samotnou osobnost svého “nositele či nositelky“. 

Ženy mají výběr o mnoho těžší díky daleko většímu výběru. Existuje tisícero modelů dámských bot, jako balerínky, sandály, mokasíny, polobotky, lodičky, kozačky koníčkové, kozačky vysoké, kozačky nadkolenky. Každý z těchto modelů má ještě různé zpracování - sandály páskové, na podpatku, na platformě, lodičky na jehlovém podpatku, se sloupkovým podpatkem apod. Jak tedy správně vybrat? 

Nejdříve si musíme položit otázku, jak budeme trávit den nebo jaké akce se hodláme zúčastnit. Určitě nemůžeme jít na sportovní den v lodičkách či do divadla v teniskách. Je opravdu nevhodné přijít do sportovních areálu v lodičkách na jehlovém podpatku nebo do divadla, kde je společenská obuv defacto vyloženě vyžadována, přijít v keckách či kozačkách. 

A co v kanceláři, tzv.business obuv? Spousta žen si prvotně vybírá podle výšky podpatku. Samozřejmě, čím vyšší podpatek, tím optický štíhlejší a delší nohy a i celá postava nositelky je celkově opticky prodloužena, zeštíhlena. 

Ale vydržet celý den v kanceláři,  v botách na deseticentimetrovém a vyšším podpatku je téměř nemožné. Pohodlnost a zároveň i podobný zeštíhlovací efekt nám zajistí podpatek o výšce ca. 5 cm. Pokud trváme na vysokém podpatku, tak určitě zvolíme podpatek masivní, sloupkový.  

Nešvar téměř výhradně „českého přezouvání se v kanceláří do pracovní obuvi“, mnohdy beztvaré, sešlapané, nám nejen zkazí dojem z celého outfitu, ale nepůsobí dobře ani na spolupracovníky a už vůbec ne na případné návštěvníky a obchodní partnery, tak se mu zcela určitě vyhneme. Také proto raději zvolíme boty pohodlné, vhodné k celodennímu nošení. Typickou a nepostradatelnou business obuví jsou černé lakovky, nestárnoucí a nadčasové.

Dále by nám v botníku neměly chybět lodičky v nude ( béžovém ) odstínu. A co tvar? Business obuv je ideální s uzavřenou špičkou, a to špičatá, oválná či jen lehce zakulacená. Pokud chceme v letních měsících botu otevřenější, tak dodržujeme pravidlo jedné strany. Tzn otevřené buď vpředu nebo vzadu na patě. V tomto období můžeme zvolit i klínek. 

A co když podpatek nechceme vůbec? Pokud to příležitost dovolí, tzn. nejedná se o formální outfit, je možná vybrat z balerínek nebo polobotek, ale zcela ploché nepůsobí dobře, zvolíme raději nízké,  ca. 2 cm klínek. V zimním období, kdy jsme celý den v kozačkách, jsou vhodné naprosto jednoduché, bez zbytečných příkras, celorozepínací s kulatou nebo špičatou špičkou. Ke kalhotám volíme kozačky nízké, opět nejlépe minimalistického stylu. 

Společenská obuv je obvykle volena jen na kratší dobu společenské akce a většinou do interiéru, takže v tomto případě volíme hlavně „bezbolestnou“ obuv. Tzn. lodičky, nebo střevíčky, ve kterých dokážeme určitou dobu stát, popřípadě tančit. Do divadla chodíme také v botách na podpatku, i když ten jehlový necháme tentokrát doma. Ideální jsou širší podpatky obuvi v barvě černé, šedé, béžové.

Nyní už zbývá jen obuv volnočasová. Zde vybíráme hlavně podle účelu - turistické voděodolné, sportovní dle aktivity, kterou provozujeme. Na běžné nošení nebo do města volíme obuv pohodlnou, ideální na jaře a na podzim, jsou mokasíny a polobotky. V létě u moře jsou velmi vděčné pantofle, mimo jiné také  tzv. žabky, ale pozor, nepoužívejme tyto jako doplněk outfitu na závěr dne, k večeři. Zde volíme např. sandálky na klínku, střevíčky, otevřené lodičky nejlépe na nízkém podpatku apod. V posledních letech jsou oblíbené na podzim elegantní pohodlné holinky. V zimním období samozřejmě kozačky různých výšek, od kotníčkových až po nadkolenky, podle zvoleného outfitu. V mrazivějších dnech přijdou zavděk teplé a zároveň pohodlné válenky.

blog1-2.jpg

Na závěr snad jen zbývá podotknout, že v žádném případě nesmíme vyrazit nikam v botách špinavých, zablácených či s odřenými podpatky. Tím je zkažen dojem nejen z krásných bot, ale i z toho nejdokonalejšího outfitu! 

Příště si popovídáme o obuvi pro muže. 

Krásné dny! 

Komentáře

No comment at this time!

Leave your comment

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December

Účet byl zaregistrován

Máte již účet?
Přihlásit se jinak nebo Změnit heslo