HISTORIE OBUTÍ

Nejstarší dochované boty jsou sandále staré 10 000 let. Určitě̌ ale mají delší historii. Pravděpodobně, dle poznatků nalezených ostatků kosterních pozůstatků se změnami na prstech nohou, zejména na palci a malíku, ca. 26-30 tisíc let. První boty byly jakýmsi druhem ponožek z medvědí kůže izolované sušenou trávou.

Nejstarší dochované boty jsou sandále staré 10 000 let. Určitě̌ ale mají delší historii. Pravděpodobně, dle poznatků nalezených ostatků kosterních pozůstatků se změnami na prstech nohou, zejména na palci a malíku, ca. 26-30 tisíc let. První boty byly jakýmsi druhem ponožek z medvědí kůže izolované sušenou trávou.

Ve starověkém Egyptě díky teplému počasí stačily jen sandály, které se vyráběly z palmového listu nebo papíru. K noze byly připoutány koženými řemínky, bohatí Egypťané je zdobili drahokamy a uměleckými obrázky. Na vyobrazeních z této doby jsou obutí pouze egyptští muži, ženy jsou vždy bosé. Číňané a Asijci pletli také obuv z trávy, zatímco Řekové šili z vyčiněné kůže potřené olivovým olejem pro větší vláčnost. Kromě sandálu již šili také polobotky s patou, kozačky se šněrováním, které zdůrazňovaly štíhlost ženské nohy – takže až zde se dostaly boty k ženám! V Římě se nosily dva druhy obuvi – polobotky se stuhami nebo tkaničkami a sandály, což byla pouze podešev s řemínky. Muži nosili boty černé, ženy bílé. 

V Číně v 11. století byl propagován „kult malých nohou“, což znamenalo ohýbání palce směrem k chodidlu,  a to i za cenu lámaní kostí. Bohužel, tato metoda byla rozšířena již u malých dívek z důvodu jejich úspěšných vyhlídek na dobrý sňatek v dospělosti. 

Ve středověké Evropě se nosila obuv spíše uzavřená, bizarní, špičaté tvary, mnohdy až nebezpečné, kdy bota měla délku špice až půl metru! Na špici byla zdobena rolničkou nebo zvonky. Aby se zabránilo případným nehodám, přivazovaly se posléze špice k noze. Nošení takovéto obuvi bylo přímo uzákoněno francouzským králem Filipem IV. 

Ve 14. století začala velikost boty ukazovat na sociální postavení majitele: obyčejní šlechtici mohli nosit boty o 1,5 cm větší, baroni o 2 cm větší, knížata o 3 cm větší než byla skutečná velikost nohy. Boty se začaly vyrábět honosnější ze sametu a hedvábí, příp. z vlny. Mezi barvami převažovala červená, žlutá, modrá aj.  

Jistě je také zajímavé, že velmi dlouhou dobu nebyla rozlišována obuv na pravou a levou nohu. Obě byly stejné. 

Na přelomu 15. a 16. století se začaly objevovat první podpatky, které měly u dam především úkol ochránit toaletu od prachu z ulice. U pánských bot se v té době objevily značné rozdíly mezi botami např. řemeslníka a lékaře, a to z hlediska zpracování i použitých materiálů. 

Za vlády Ludvíka XIV. byly trendem přezdobené boty - spousta ozdob, pentlí a výrazné červené podpatky. Také velikost nohou se podstatně změnila. Např. francouzská královna Marie Antoinetta, manželka krále Ludvíka XVI., měla velikost obuvi, v dnešním číslování, 33.  

Moderní boty 

Revolucí v obutí bylo 19. století právě vynález šablon pro levou a pravou nohu. Kromě̌ kůže se k výrobě̌ obuvi používalo také dřevo a ocel (pro obuv jako součást brnění). Chudí nosili boty z jednoho kusu kůže nebo lýkového úpletu (laptě, opánky) a dřeváky vydlabané z jednoho kusu dřeva. Boty nosili samozřejmě̌ hlavně̌ bohatší a významnější lidé. Chudí na celé planetě chodí dodnes většinou bosí. V druhé polovině XIX. století nastal rozvoj průmyslové výroby obuvi. Vynálezcem prvního šicího stroje byl Elias Howe ze státu Massachusetts v USA. Patent obdržel v roce 1846. Mechanizace šití začala zatlačovat do pozadí rukodělnou výrobu svršků. Velký význam v obuvnictví bylo objevení kaučuku. Kaučuk přispěl k výrobě některých obuvnických dílců (podešve, patníky atd.) a dal vznik výrobě pryžové obuvi. Kaučuk dnes nahradily umělé pryže a syntetické materiály. Ševci zmizeli – boty se už většinou nešijí z kůže, ale lepí, odlévají a lisují z plastu. 

Dnes si obuv vybíráme jako módní doplněk nebo dle účelu, ke kterému má sloužit. Společenská, volnočasová, sportovní a v neposlední řadě i business obuv je dnes nabízena v nepřeberném množství designů, barev i použitých materiálů. Právě díky tomuto nekonečnému výběru se boty staly pro mnohé z nás doslova mánií! Vítejte v Botkymanii!! 

Krásné dny!!!

Komentáře

No comment at this time!

Leave your comment

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December

Účet byl zaregistrován

Máte již účet?
Přihlásit se jinak nebo Změnit heslo